over ons

Wilt u meer weten over ons en onze unieke locatie? Wij stellen ons even voor!

Unieke locatie

-

Professionele keuken

-

Aandacht voor detail

-

Unieke locatie

-

Professionele keuken

-

Aandacht voor detail

-

Unieke locatie

-

Professionele keuken

-

Aandacht voor detail

-

Spijs-16
Spijs-14
Spijs-16

CHEF

NOOR

Noor is op zijn gelukkigst als hij aan het eten is. Het liefst niet alleen maar met een goed gezelschap.
Na ervaring te hebben opgedaan bij verschillende hoogstaande restaurants weet hij met vernieuwende ingrediënten verassende gerechten te creëren. Je kan Noor altijd wakker maken voor een vers gebakken zuurdesembrood en een Italiaanse ragu bolognese.

Spijs-14

CHEF

alexANDER

Alexander heeft een grote liefde voor exotische producten en gerechten. Na meerdere reizen naar Azië te hebben gemaakt en jaren in de exotische keuken te hebben gewerkt, Gebruikt hij deze kennis en technieken om heerlijke en verrassende gerechten en smaakcombinaties te creëren. Je kan Alex altijd wakker maken voor een goede kop koffie en goede Surinaamse roti met kip.

SPIJS

It up!

Welkom bij Kookstudio Spijs, Onze studio is een plek waar je je kookpassie kunt delen en verder kunt ontwikkelen. Onze missie is om mensen samen te brengen door middel van de kunst van het koken. De liefde in de pan is de glimlach aan tafel. En daar gaan wij voor!

Onze kookstudio en ons team bieden alles voor unieke kookervaring, met moderne faciliteiten en een gezellige sfeer. Onze chef-koks nemen je mee op reis door de culinaire wereld en geven je de kans om nieuwe technieken en gerechten te ontdekken. Of je nou een beginner of een gevorderde kok bent, er is voor iedereen iets te vinden. Bent u opzoek naar een unieke activiteit als bedrijfsuitje of met vrienden en familie? Bij Kookstudio Spijs bent u aan het juiste adres. Laat u verrassen door onze uitdagende en smakelijke kookworkshops en maak er een onvergetelijke dag van!

Kookstudio Spijs is dé kookstudio in Nijmegen. Midden in het centrum van Nijmegen, maar net buiten de drukke winkelstraten, bevinden wij ons op de bovenste verdieping in een van de oudste gebouwen van Nijmegen, de Commanderie van St. Jan. Ervaar een onvergetelijke kookworkshop op deze geschiedenisrijke locatie in onze moderne keuken met een uniek uitzicht op de Waal.

Lokale

PRODUCTEN EN HELDEN

Wij zijn opzoek naar de beste en unieke producten uit de regio. Nijmegen en omgeving zitten bomvol met ondernemende food liefhebbers met passie voor hun vak en product. Wij werken nauw samen met boeren, slagers en leveranciers uit de Nijmegen en omgeving. Wij maken bij kookstudio Spijs maar al te graag gebruik van al deze unieke lokale producten om hier de lekkerste gerechten mee te maken.

GESCHIEDENIS

VAN DE KOOKSTUDIO

Kookstudio Spijs bevindt zich op de bovenste verdieping in het statige monumentale pand, de Commanderie van sint Jan, het best verstopte juweel in het hart van Nijmegen. Deze unieke locatie is een van de oudste in Nijmegen met een ontzettend rijke geschiedenis. Wij nemen u mee door de geschiedenis van de Commanderie van sint Jan!

1196 - 1214
WAAR HET BEGON
De historie van de Commanderie gaat terug tot 1196. De Commanderie van Sint Jan - een van de eerste stenen gebouwen in Nijmegen - is gesticht door Graaf Alardus en zijn vrouw Uda als 'hospitaal', een opvangplek waar pelgrims kunnen eten en overnachten. In 1214 komt het pand in handen van de Orde der Johannieters bestaande uit priesters, broeders en ridders. Zij hebben als taak om de pelgrims in het Beloofde Land te beschermen - desnoods met het zwaard. De leiding komt in handen van een ridder of commandeur. Zo krijgt de Commanderie van Sint Jan zijn naam.
1196 - 1214
1550 - 1570
DE REFORMATIE
Tot de Reformatie van de 16e eeuw kunnen de hospitaalridders hun rol ongedwongen uitoefenen. In de katholieke Commanderie wordt de allereerste protestantse dienst van Nijmegen gehouden. Als de protestanten echter in navolging van andere steden een beeldenstorm willen ontketenen, komt de katholieke bevolking in actie en slepen de nieuwe predikantenstoel uit de Commanderie en verbranden hem symbolisch op de Blauwe Steen.
1550 - 1570
1576 - 1620
ONDER VUUR
Het gebouw wordt inzet van een ordinaire touwtrekkerij. In 1576 worden er Spaanse soldaten ingekwartierd. Twee jaar later sluit de stad zich aan bij de Staatse opstandelingen. De Commanderie is dan protestants. Maar omdat de protestanten ook al de vlakbij gelegen Stevenskerk hebben geannexeerd, geven ze het klooster weer terug. Wel wordt de kapel ingericht als vleeshal. Ook blijven er soldaten in gehuisvest. Het gebouw ligt regelmatig onder kanonvuur vanaf de Lentse oever en moet honderden voltreffers incasseren.
1576 - 1620
1683 - 1672
DE KORENMARKT
Als de laatste commandeur in 1638 overlijdt, neemt het protestantse stadsbestuur de Commanderie alsnog in beslag. Het bestuur bestemt het gebouw tot predikantswoning en laat de inmiddels bouwvallige kapel afbreken. De ruimte die zo ontstaat wordt later de Korenmarkt. Ook wordt in het pand een 'illustere school' gehuisvest. Na een paar jaar wordt de school verheven tot 'Academie', voorloper van de huidige universiteit In 1672 moeten de studenten en hoogleraren plaats maken voor Franse soldaten. De grote zaal van de Commanderie wordt omgebouwd tot een kerkgebouw voor uit Frankrijk afkomstige protestanten. Deze hugenoten hebben het in hun vaderland zwaar te verduren en vluchten massaal naar Nederland. In de volksmond heet het plein voor de Commanderie al snel de Fransche Kerkplaats, wat uiteindelijk verbastert tot Franseplaats.
1683 - 1672
1944 - 1945
DE OORLOG
De Waalse Kerk maakt een grote bloei door tot aan het vergissingsbombardement van februari 1944. De Commanderie wordt flink geraakt, maar kan nog worden hersteld. Omwonenden roven het gebouw echter leeg. Zo verandert de Commanderie alsnog in een ruïne en raakt het gebouw nog verder in de versukkeling.
1944 - 1945
1952 - 1968
EEN NIEUW BEGIN
De redding komt uit onverwachte hoek. In 1952 neemt een Nijmeegse antiquair de ruïne over. Grote gedeelten breekt hij weg en metselt hij elders weer op. Het resultaat is een romantisch fantasieslot dat onder de naam 'Wijnhuis' al snel een zeer geliefde uitgaansgelegenheid wordt.
1952 - 1968
1969 - HEDEN
DE COMMANDERIE
Als de Stichting Monumentenzorg in 1969 de romantische toevoegingen van de antiquair weghaalt, blijkt er van het oorspronkelijke gebouw bitter weinig over te zijn. Aan de hand van oude tekeningen, foto's en schilderijen verrijst vervolgens op de oude fundamenten een 'nieuwe' Commanderie van Sint Jan. De nieuwe bewoner wordt gevonden in het Gemeentemuseum. Nadat het museum in 1999 verhuist naar Kelfkensbos krijgt het gebouw zijn huidige bestemming.
1969 - HEDEN